S obzirom na broj ljudi koje muče bolovi u leđima, hiropraktika je za relativno kratko vreme postala najpopularnija metoda tradicionalne medicine u svetu.

Nastala je 1895. godine u Davenportu, u SAD. Osnivač kiropraktike je Danijel Dejvid Palmer, koji je manipulacijom kičme povratio sluh izvesnom Hariju Lilardu, ogluvelom nakon pada i povrede kičme.

Reč hiropraktika potiče od dve starogrčke reči „cheir“, ruke, i „prato“, raditi, ređati, slagati i nameštati. Zajedno se prevode kao „nameštanje rukama“.

PORODIČNA TRADICIJA

Jedan od onih čije ruke „nameštaju“ i pomažu čak i onda kada klasična medicina nema rešenje je Aleksandar Popović, manuelni terapeut-hiropraktičar.

– Hiropraktika je dar! Iako u narodu postoji izraz „kostolomac“, ja ne volim tu reč, jer ona i kod najhrabrijeg čoveka podsvesno izaziva odbojnost i otpor. Umeće koje sam nasledio od oca bilo je kao prelivanje znanja iz čaše u čašu. On je znanje nasledio od svog oca, njegov deda od svog… Ja imam tri kćerke, ali ne znam da li će neka naslediti ovaj dar, ali voleo bih da bude tako– kaže Aleksandar Popović koji se kiropraktikom bavi već 23 godine, imao je više od 35.000 pacijenata iz Srbije i drugih zemlja bivše Jugoslavije, ali i iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Belgije, Švedske…

HIRURGIJA BEZ SKALPELA

Naš sagovornik otkriva da ovaj tretman, na primer, može da reši klasično ukleštenje živaca, a rezultati su vidljivi veoma brzo.

– Ovde nema medikamenata, sve se radi rukama! Takva nemeštanja samo u nekima slučajevima moraju da se ponove kako bi se postigla željena korekcija – objašnjava Popović.

Neadekvatan način života, stres, umor, predugo sedenje za računarom, nepravilno bavljenje sportom, pa čak i samo vreme, izazivaju bol u ramenima, vratu i leđima. Na leđima nosimo život a on je često težak. Glavobolje, bolovi u ramenima, kuku, nozi, ruci – mnogi od ovih simtpoma potiču od nepravilnog držanja. Svi znamo, ali retko kada se toga i pridržavamo, da je umerenost u svemu ključ dugog i zdravog života.

– Zadatak hiropraktičara je da uoči blokadu i da je manipulativnom tehnikom otkloni, a samim tim otklanja se i energetski blok u određenom delu tela čime se organizmu pruža mogućnost da otpočne prirodni proces samoizlečenja. Moje pacijente ne boli sam postupak, jer ja zaista nemam ni brze ni agresivne pokrete. Jednostavno dođem do mesta gde se problem nalazi i uradim određeni pokret. Što se uganuća tiče, to je bolno samo u toku vraćanja zgloba na mesto, ali često „nameštanje“ ne traje više od nekoliko minuta, a istog trenutka dotadašnji bol prestaje – ističe Popović.

Životna želja mu je, kaže, da narodna i klasična medicina delaju zajedno. Na svom primeru to odavno radi, sarađuje sa ortopedima iz celog regiona i zajednički pomažu ljudima da što pre ozdrave ili barem osete poboljšanje zdravstvenog stanja.

Spavajte na boku

Pitali smo Aleksandra Popovića koji je položaj najbolji za spavanje.

– Spavanje na boku sa blago savijenim leđima i kolenima i preklopljeni rukama, je najzdraviji položaj za spavanje. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme, a možete ga poboljšati ako postavite jastuk visine desetak centimetara između kolena, jer ćete na taj način rasteretiti kukove – objašnjava Popović.

Hiropraktika pomaže kod

* Bolova u leđima i vratu

* Diskus hernije

* Iskrivljenja kičme

* Glavobolje

* Išijalgije

* Okoštavanja kičme i zglobova

* Trnjenja u rukama i nogama

* Vrtoglavice

* Osećaja ukočenosti u leđima

* Sportskih povreda

Autor teksta: Lidija Bratun