Ako želite da što duže ostanete fizički i psihički zdravi, izgradite mišićnu masu, zaštitite srce i izbegnete gojaznost – nedeljno vežbate dva i po sata

Stručnjaci nas već  decenijama „bombarduju“ podacima o pozitivnim efektima redovnog vežbanja. Najnoviji rezultati opsežnog istraživanja sprovedenog u SAD, međutim, pokazuju da samo 20 odsto osoba starijih od 18 godina to zaista čini.

Odavno je poznato da ako želite da što duže ostanete fizički i psihički zdravi, izgradite mišićnu masu, zaštitite srce i izbegnete gojaznost – nedeljno vežbate dva i po sata. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje se redovno bave fizičkom aktivnošću umerenog intenziteta, za 40 odsto umanjuju rizik od pojave demencije u starosti. Naučnici su ustanovili i da ta navika za dva do osam procenta godišnje uvećava gustinu kostiju – što pruža odličnu zaštitu od opasnih padova i teških preloma.

Osim toga, 56 odsto neaktivnih ispitanika tvrdi da ima problem sa nesanicom, dok se čak 83 odsto aktivnih hvali čvrstim i mirnim snom. Stoga i ne čudi što je životni vek onih koji vežbaju četiri godine duži od „lenjivaca“.

Izvor: Novosti