Činjenica je da je zbog kičme najzdravije spavati na leđima. Ako uzmete u obzir da spavate bar šest sati dnevno (što je četvrtina dana), onda je veoma važno da u ovim satima ne narušavate svoje zdravlje.

Spavanje na stomaku

Ovo može poboljšati varenje, ali preporučuje se samo ako ste razvili tehniku disanja kroz jastuk. Inače, spavanje na desnoj ili levoj strani lica učiniće tu stranu opuštenijom, bore će se pojaviti pre vremena, a vrat će trpeti veliki pritisak tokom noći. Samo zamislite da celi dan držite glavu okrenutu na jednu stranu! Takođe, ovakav položaj glave može da izazove bolove u leđima, jer lumbalni deo kičme nema oslonac. Međutim, ako hrčete, a niste još osetili hronične bolove u leđima i vratu, isprobajte ovu pozu, samo odaberite veoma tanak jastuk.

Fetus položaj

Ovaj položaj je omiljen kod 60 posto ljudi, ali je mana ove poze ta što u sklupčanom položaju sa skupljenim kolenima i bradom na dole dosta toga ne prija kičmi i vratu. Što ste više sklupčani više smanjujete duboko disanje, tj. ono je ograničeno. Međutim, smatra se da je spavanje u fetus položaju dobro za ljude koji imaju problem s hrkanjem i za trudnice. Neki psiholozi kažu da su osobe koje spavaju u položaju fetusa stidljivije i osjećajnije.

Spavanje na boku s rukama uz telo

Ovaj položaj tela tokom spavanja pruža najbolji oslonac kičmi, držeći je u pravilnom i prirodnom položaju. Na ovaj način smanjuje se bol u leđima i manje su šanse da se na kratko prekine disanje (apnea). Mana ove poze je ta što doprinosi bržem starenju kože, loše utiče na varenje, pojavu bora i držanje grudi.

Spavanje na boku s rukama sa strane

Kao i u slučaju prethodne poze, ovakav ”stil” spavanja dobar je za kičmu i jednako na telo deluje sila gravitacije. Međutim, ovakvo spavanje na boku može da izazovei bolove u rukama i ramenima, a položaj u kojem su ruke još i raširene dodatno povećava pritisak na ramena. Ko ovako spava, verovatno je sumnjičav i životu prilazi sasvim racionalno.

Desni ili levi bok

Strana na kojoj spavate takođe ima veliki uticaj na organizam i zdravlje. Ako spavate na desnoj, velike su šanse da se borite sa žgaravicom, dok spavači na levoj strani pritiskaju jetru, pluća i stomak, ali i umanjuju šanse da ih muči želučna kiselina (nema bola pri gutanju, povraćanja, žgaravice). Međutim, spavanje na levom boku doktori preporučuju ženama u drugom stanju, jer ovaj položaj podstiče bolju cirkulaciju fetusa.

Položaj vojnika

Smatra se da je spavanje na leđima sa rukama pored tela najbolji položaj tela za zdravlje kičme i vrata pod uslovom da ne stavljate previše jastuka. Međutim, mana ove poze su pojave hrkanja i apnee (privremen prestanak disanja).

Morska zvezda

Spavanje na leđima sa raširenim rukama, bilo da su ruke iznad jastuka ili ne, odlično je za kičmu i ne doprinosi brzom starenju kože i stvaranju bora. Međutim, položaj ”morske zvezde” takođe podstiče hrkanje i izaziva problem sa vraćanjem želučne kiseline. A ako su ruke iznad jastuka, stvarate pritisak ramenima koji može da dovede do bolova.

U zagrljaju sa jastukom

Bez obzira u kojem položaju spavate, sigurno je da ćete jutro dočekati odmorniji i sa manje bolova ukoliko noć provedete u zagrljaju sa jastukom.

Izvor: Novi magazin

Click here to add your own text