Za 23 godine samostalnog rada, kod Aleksandra Popovića kiropraktičarsku pomoć zatražilo je više od 30.000 ljudi. Iako nema školsko znanje, gotovo da ne postoji ortoped u regionu koji ne uvažava njegov dar i ne sarađuje sa Popovićem kada je zvanična medicina u dilemi.

Aleksandar Popović rodom je iz Prijepolja, gde je i naučio da, narodski rečeno, „namešta kosti“. Ovaj, kako kaže – dar, prenosi se u njegovoj porodici s kolena na koleno; Aleksandar je predstavnik sedme generacije Popovića čije vešte ruke pomažu ljudima koji imaju problema sa kičmom i zglobovima. Tajne zanata naučio je od oca koji je takođe važio za vrsnog „kostolomca“.

– Kada čujem reč ’kostolomac’, moja prva asocijacija su nelagodnost, bol i otpor – kaže Popović za portal Nadlanu. – Kiropraktika je human posao, moj zadatak je da otklonim bol. Svejedno je da li se radi o mehaničkim povredama ili je uzrok bola starenje i nedovoljna briga o zdravlju.

S druge strane, postoje promene na koje ne možemo da utičemo čak ni zdravim načinom života – njih izaziva starenje; dobra vest je što je takve promene moguće ublažiti.

– Zdravlje kičme i celog skeleta zavisi od toga koliko vodimo računa o sebi. Nažalost, danas je malo onih koji mogu da se pohvale životom bez stresa, koji vode računa o onome što jedu, kako vežbaju i kako se oblače. Momci se junače po teretanama, dižu tegove bez ikakve kontrole, a devojke više prate modu nego što vode računa o zdravlju. Deca sve više vremena provode ispred računara, u nepravilnom položaju, pa se žale na bolove u kičmi i rukama. Nažalost, sve to jednog dana ’dođe na naplatu’ – upozorava Popović.

Umereno – reč koju izgovara kao univerzalni savet za zdrav život – ujedno je i koncept kog se sam pridržava.

– Isključite brzu hranu i gazirane napitke, šetajte umesto što vežbate u teretani bez stručnog nadzora, osluškujte svoje telo. Svako od nas mora da zna gde mu je granica. Ni ja se ne upuštam da rešavam problem ako procenim da ne mogu da pomognem – poručuje Popović.

Životna želja mu je, kaže, da narodna i klasična medicina delaju zajedno. Na svom primeru to odavno radi; sarađuje sa ortopedima iz celog regiona i zajedničkim snagama pomažu ljudima da što pre ozdrave ili barem osete poboljšanje zdravstvenog stanja.

Izvor: Nadlanu.com